Saturday, August 15, 2009

Guvernul baga reprezentantele diplomatice ale Romaniei in faliment

Ziarul de limba romana "Pagini Romanesti" publica un interviu in exclusivitate cu Consulul General al Romaniei la Montreal, Dl.Bogdan Bucur.
Romania a ajuns la fundul sacului, incompetenta lui Pogea si pozitia strutului la nouazeci de grade, adoptata de profesionistul care este , Cristian Diaconescu , risca sa arunce Romania in derizoriu, de parca nu am fi fost scurtcircuitati indeajuns pe plan extern de travestiul politic al diplomatului "No. One" , Traian Basescu.
Guvernul asteapta cu mana intinsa la FMI bani de salarii si pensii. Cand toata lumea iese din criza, Romania abia intra.
Consulatul Romaniei de la Montréal, ca si toate celelalte misiuni diplomatice romanesti din lume, are mari probleme financiare. Ministerul Afacerilor Externe are un buget mai redus ca-n 2008, iar multe consulate sunt in prag de desfiintare, mai ales in tari din lumea a treia. Din informatiile noastre, Consulatul Roman de la Montréal are probleme cu plata chiriei, precum si a salariilor celor patru angajati. Contactat telefonic, dl. Bogdan Bucur, consulul general al Romaniei la Montréal, nu a negat problemele financiare pe care le are pentru a plati chiria, dar ne-a dat asigurari ca situatia este, deocamdata, sub control.

Cu toate acestea, proprietarul cladirii poate oricand sa restrictioneze accesul romanilor in sediul reprezentantei diplomatice de la Montréal.

Desi incaseaza mai mult decat cheltuieste, Consulatul de la Montréal nu are bani de chirie

- Domnule consul, cum s-a ajuns la aceasta situatie?
- Din cauza constrangerilor bugetare, MAE ne-a cerut un plan de reducere a cheltuielilor, pe care il punem in practica. Schema de personal era oricum subdimensionata de peste un an de zile. Cu patru persoane, furnizam servicii consulare pentru circa 60-70.000 de originari din Romania. O reducere a personalului sub nivelul actual ar conduce la o scadere a volumului activitatii consulare.

-De ce nu mai aveti bani?
- Avem suficiente incasari pentru a nu avea probleme financiare, dar trebuie sa trimitem banii la Ministerul Finantelor, dupa care primim fonduri pentru sustinerea cheltuielilor. Din pacate, pe acest circuit s-au inregistrat intarzieri la plata unor facturi.

- Dar chiria este platita?
- Din pacate, inregistram intarzieri mai mari de 15 zile a doua luna consecutiv.

- Concret, din punct de vedere contabil, mergeti pe profit sau pe pierdere?
- Nu pot sa dau cifre exacte fara acordul MAE, pot sa va confirm ca veniturile pe care le incasam din taxe consulare depasesc nivelul cheltuielilor.

- Este posibil ca proprietarul cladirii sa inchida birourile in aceasta situatie?
- Nu se pune problema. Consulatul beneficiaza de imunitate diplomatica pentru desfasurarea activitatii. Imunitatea diplomatica este valabila numai in statul de acreditare (n.r. Canada), dar nu te scuteste de plata facturilor sau de respectarea obligatiilor contractuale.

- In aceasta situatie, cum va poate presa proprietarul cladirii?
- Acesta poate percepe penalitati, poate debransa utilitatile sau poate restrictiona accesul in sediu.

- Daca restrictioneaza accesul, este posibil sa nu fie organizat un birou electoral pentru alegerile prezidentiale din toamna la sediul Consulatului?
- Nu s-a pus inca o asemenea problema dar, teoretic, proprietarul se poate opune organizarii unei sectii de vot.

- Ar fi o grea lovitura pentru cetatenii romani cu drept de vot. Stiu ca acest consulat a fost la ultimele 3-4 alegeri campion in America de Nord la numarul de votanti.
- Intr-adevar, noul sediu a fost ales si pentru a permite unui numar cat mai mare de cetateni sa-si exprime optiunile electorale.

No comments:

Post a Comment

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP