Thursday, April 30, 2009

Sondaje cu cap de strut



Institutele de sociologice produc la cerere studii de piata platite onorabil de catre cei care au interesul sa vanda opiniei publice anumite nuante de imagine. Ele au un rol major si uneori hotarator in perioada preelectorala in stabilirea si formarea unor trenduri. In situatii specifice ele prevestesc dar si pregatesc psihologic masa electorala pentru eventuale fraude mascate. Majoritatea sondajelor sunt favorabile celor care le comanda , ele sunt instrumente foarte eficiente de manipulare si diversiune, cand situatia o cere.
Recent s-au publicat doua asemenea studii cu rezultate diferite , ambele impanate cu surprize .

Trendul general intalnit atat la CURS cat si la CCSB este indubitabil, Traian Basescu in cadere continua de cand a preluat fraiele guvernarii, astfel intra in calcul si posibilitatea de rata intrarea in turul doi al prezidentialelor. O a doua mare surpriza este resuscitarea din ratiuni matematice a "nationalismului extremist" , introducandu-se in ecuatie Gigi Becali si Vadim Tudor, coechipieri pe listele europarlamentare ale PRM.
Dupa ce , in prealabil Becali declarase ca se va retrage din politica daca nu va trece pragul , fara nicio intentie de a candida la functia suprema in stat. Prezenta celor doi in acelasi sondaj in care "pisica neagra" a extremismului este vanduta publicului ca o amenintare de 19% . Probabil strategia D-lui Sebastian Lazaroiu si rezultatele CURS sunt racordate la aceeasi retea. Ambele sondaje trebuiesc analizate cu mare atentie chiar daca majoritatea analistilor calificati le considera doua mostre de intoxicare. Se incearca pe de o parte " adormirea" adversarului prin publicarea unor procente mult mai mici decat cele reale , artificiu inteligent care poate frana ritmul de campanie , demobilizand activistii inamicilor PDL, cotat cu 26% , in scadere .
Speculandu-se in acelasi timp perceptia ca europarlamentarele nu au o miza politica majora . Aceasta miscare perversa poate fi transformata intr-o bomba cu destinatie precisa. In situatia in care PDL ul va obtine un scor mult mai bun decat cel indicat de sondaj, ar arunca in aer "trendul descrescator" al lui Basescu , relansandu-l pe val intr-o campanie de forta. S-ar demonstra astfel ca toate sondajele de pina acum au fost gresite si procesul de evaporare procentuala a lui Traian Basescu va fi transformat pe loc in trambulina de relansare. Pentru ca in acest moment , mi-e imposibil sa cred ca Traian Basescu a scazut la 32%, ca Mircea Geoana nu se afla pe locul doi, cum nici Vadim cu Becali nu au 19% impreuna. Cei care au inghit deja cifrele s-au transformat indirect in victimele acestor manipulari la pret redus.
Desi ambele institute (CURS si CCSB) sunt recidiviste in toxificarea cifrelor , ele nu faca decat jocuri impuse gata oricand sa serveasca intereselor celor care platesc mai bine, procentele contracandidatilor lui Basescu au fost putin diferite . CCSB il cota pe Radu Duda cu 10% iar celalat cu 3%, in timp ce Crin Antonescu era coborat de pe locul doi pe locul trei fiind surclasat la cca 3% de Mircea Geoana(un candidat usor de rezolvat in turul doi pentru Basescu).
Memoria recenta imi scoate in evidenta un aspect demn de luat in consideratie pentru a demonstra calitatea diversiunii si profesionalismul acestor pioni sociologici. Pentru cine isi mai aminteste, intr-un sondaj CCSB comandat de PSD si dat publicitatii cu numai trei zile inainte de alegerile generale, candidatul Bogdan Olteanu, prieten cu directorul CCSB, era cotat in colegiul nr 1. cu 62% . Dupa numaratoarea finala a voturilor, candidatul cu cele mai mari sanse a patruns in urma re-re-distribuirilor in parlament cu numai 26%. Coincidenta nefericita face ca acelasi institut sa-l coboare pe Antonescu pe 3 si sa-l urce pe Duda la 10%.
Celor care ar indrazni sa-mi sugereze ca Bogdan Olteanu a fost frecvent vazut in anturajul select al candidatului Duda sau ca si-ar fi bagat coada in opiniile publice, le-as recomanda un loc special pentru meditatie transcedentala, interesele lui nu coincid cu ale lui Basescu.
Mai ales acum cand s-a declarat trup si suflet alaturi de Crin Antonescu.


No comments:

Post a Comment

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP